Skip to content
Hogeveenseweg 24 Nootdorp
ma/di 13.00 - 18.00 | vrij 9.30 - 18.00 | za 9.30 - 16.00 | gesloten op zon- en feestdagen

Woningbouw aan de Dwarskade – waar onze kas staat

Nieuws

De kas waarin wij telen huren we nu 10 jaar van een oom en tante op de Oudeweg te Nootdorp. Hier telen wij op ongeveer 6000 m2 het overgrote deel van onze groente en fruit, zoals de tomaten, komkommers, knoflook, oogmeloenen etc. Helaas zal de kas mettertijd verdwijnen. Hij zal moeten wijken voor het woningbouwproject Dwarskade, dat meer dan 1200 woningen omvat.

De grond is sinds 1938 eigendom van de familie Hooijmans. Koerts opa kocht deze van boer Janssen. Die zei erover: “Dit was altijd mijn beste akker.” En: “Ik kon er graan op zaaien en dat deed het altijd.” Deze boer Janssen was trouwens een nazaat van een pionier: één van de twee boeren die aan de Dwarskade in Nootdorp is begonnen. Nootdorp was door het veensteken een soort moeras geworden en zeer arm. Pas na droogmaling is men hier begonnen met landbouw.

Voor onze teelt heeft het woningbouwproject grote gevolgen. Onze kas staat midden in het gebied dat is aangewezen voor de bouw en zal op termijn dus weg moeten. Omdat we biologisch gecertificeerd zijn, is een verhuizing naar een andere locatie niet heel eenvoudig. De grond waar we op telen is gecertificeerd en om andere grond (met een kas) te laten certificeren zal opnieuw twee jaar kosten. Bovendien is het de vraag wat we dan in de plaats krijgen van de huidige grond. Die werd niet voor niets lang geleden al ‘de beste akker’ genoemd. Het is heel mooie kleigrond, en waar vind je die weer in Nootdorp of omgeving? Het zal überhaupt waarschijnlijk niet gemakkelijk zijn een andere locatie te vinden, omdat de voor glastuinbouw beschikbare ruimte in de omstreken steeds kleiner wordt.

Daarom hebben we ook een ander idee opgevat en op de rails gezet. In de nieuwe wijk is een wijkpark van ca. 1 hectare gepland. Ons idee is om daarin of daarvan een prachtige dorpstuin te maken. We hebben inmiddels een gesprek gevoerd met de wethouder woningbouw en duurzame glastuinbouw en het daarin naar voren gebracht. In de dorpstuin zou een kleinere mooiere kas (type botanische tuin) kunnen staan, eventueel in combinatie met de gewenste kinderopvang en speelplek. Daarmee zou een nieuwe groene ontmoetingsplek worden gecreëerd. Te denken valt aan een moestuin, een theetuin, een pluktuin, fruitbomen eromheen etc., met ook plaats voor projecten rond mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, vrijwilligerswerk en oogstabonnementen en groentetassen. We hebben dit idee inmiddels tevens via online inspraak over het project Dwarskade en bij een adviescommissie van de gemeenteraad onder de aandacht gebracht.

Het woningbouwplan is nog in ontwikkeling en wanneer daar serieus mee wordt begonnen is niet bekend. Wij willen de ontwikkelingen echter proberen voor te zijn en in elk geval niet achteraan in de rij aansluiten. We hopen dat het gemeentebestuur en de gemeenteraad dit idee laten meewegen bij hun beslissingen over de inrichting van het gebied, of dat we op een andere manier ons bedrijf kunnen voortzetten. Daarom willen we u vragen te laten blijken dat u Kleur & Smaak belangrijk vindt en ondersteunt – door dit bericht te delen via sociale media.

Bij voorbaat dank; we waarderen dat heel erg…